Späť

100.výročie od natočenia svetoznámeho filmu Nosferatu – symfónia hrôzy

Oravský Podzámok, 14. októbra 2022   Oravské múzeum P. O. Hviezdoslava, ktorého zriaďovateľom je Žilinský samosprávny kraj, si v tomto roku pripomína 100. výročie od natočenia prvého nemého, čiernobieleho filmu. Najstaršie zachytenie podoby Oravského hradu na striebornom plátne pochádza z ikonického filmu Nosferatu – symfónia hrôzy, ktorý dodnes patrí do zlatého fondu svetovej kinematografie.

Hoci hororovú klasiku takmer štyri desaťročia premietali po celom svete, nikto netušil, kde vlastne režisér Murnau nakrútil legendárne zábery na tajuplný hrad a divú transylvánsku prírodu. Režisér  Friedrich Wilhelm Murnau zomrel pomerne mladý pri autonehode a tajomstvo si zobral do hrobu. Až po druhej svetovej vojne sa v roku 1959 kameraman filmu Fritz Arno Wagner vyjadril, že film nakrúcali „kdesi v Československu.“

Keď nedokázali exteriéry identifikovať ako české, zaslali kópiu filmu na Slovensko, kde sa pátrania chopil filmový historik Ivan Rumanovský, ktorému sa to podarilo vypátrať. Sídlom upíra bol Oravský hrad, v ktorom filmári vo filme Nosferatu využili severovýchodný pohľad na hrad, ktorý je menej známy. Vo filme boli použité aj iné pohľady z hradu: kamenné klenby, tajuplné zákutia, drevené pavlače, jedna zo scén zobrazuje vstupnú bránu do hradu, ďalšia vežu, iná hradnú besiedku – filagóriu. V prejazde medzi hradnými bránami vítal vo filme hosťa vycivený upírsky gróf v podaní herca Maxa Schrecka a na nádvorí gróf nakladal rakvy. Scény boli zámerne zvolené tak, aby nebolo jednoduché určiť hrad – sídlo temného, démonického upíra. Film vznikol len tri roky po skončení prvej svetovej vojny.

Vo filme si zahrali aj miestni obyvatelia. Kočiš Jozef Sárený z Dolného Kubína doviezol filmového hrdinu Huttera na upírsky hrad a bol aj hlavným dopravcom kolektívu nemeckých filmárov, ktorých vozil z ich dočasného sídla (boli ubytovaní pravdepodobne v hoteli Biheller v Dolnom Kubíne) na miesta natáčania.

Premiéra filmu sa konala v Berlíne v roku 1922 v zoologickej záhrade v Mramorovej sále.

Dielo Nosferatu, natočené v štýle ranného expresionizmu, bolo nezabudnuteľným a kontroverzným počinom už v čase svojho vzniku. Prvý filmový upír vychádzal z literárnej predlohy, slávneho románu Brama Stokera Drakula. Vdova po Stokerovi film zažalovala a podľa súdneho rozhodnutia z roku 1925 sa zakázalo jeho premietanie a súd nariadil všetky kópie filmu zničiť. Našťastie sa tak nestalo.

 

 

Zdroj: Oravské múzeum P. O. Hviezdoslava
www.oravskemuzeum.sk