Vonku sa ochladilo, sem-tam už poletuje sneh, blížia sa Vianoce a zimné prázdniny, s nimi čas voľna a oddychu a v našich domácnostiach častejšie ako inokedy rozvoniava bylinkový čaj, ktorý nás nielen príjemne zahreje, ale podporuje aj našu imunitu a trávenie. Naši predkovia využívali liečivé rastliny a ich priaznivé účinky na zdravie už po stáročia. Aj dnes sú vyhľadávanou formou prevencie a liečby mnohých chorôb. Asi niet žiadneho zdravotného problému, ktorý by nemohli zmierniť, alebo vyliečiť listy, kvety, plody alebo korene rastlín, na ktoré je naša príroda bohatá. Keďže v zimnom období sa najčastejšie vyskytujú rôzne prechladnutia, kašeľ, bolesti hrdla a zápaly dýchacích ciest, pripomenieme si rastliny, ktoré väčšina z nás dobre pozná a ktoré sú v tomto prípade osvedčenými prostriedkami.Každoročne, hneď s príchodom jari nás upútajú kvitnúce podbele, prvosienky a pľúcniky.
- Podbeľ liečivý
Zbierajú sa kvety a listy. Čaj sa používa pri akútnych zápaloch slizníc dýchacích ciest sprevádzaných kašľom a zachrípnutím, pri zápaloch priedušiek a hrtana, chronických pľúcnych chorobách, zmierňuje tiež dráždenie na kašeľ. Podbeľové listy rozpúšťajú hlien a brzdia rast choroboplodných zárodkov. Okrem toho podbeľ pri vonkajšom použití urýchľuje hojenie rán, pôsobí na koži antisepticky, protizápalovo a čistiaco.
- Prvosienka jarná a prvosienka vyššia
Liečivé sú kvety a korene. Čaj z kvetov sa používa pri kašli (najmä u detí), pri prechladnutí spojenom s horúčkou, pri zápaloch prínosových a čelových dutín. Okrem toho rastlina povzbudzuje metabolizmus a je vhodná na jarné čistiace kúry.
- Pľúcnik lekársky
Zbiera sa kvitnúca vňať. Pôsobí protizápalovo, močopudne, mierni kašeľ. Okrem toho sa v ľudovom liečiteľstve používa pri chorobách močových ciest, na vyvolanie potenia a zvonka na omývanie rán a vredov.
V letnom období sa naša pozornosť zameriava na skorocel, jahodu, materinu dúšku, repík a pamajorán.
Skorocel kopijovitý
Zbierajú sa listy. Má protizápalové a antibakteriálne účinky. Robí sa z neho sirup, ktorý pomáha pri kašli a zápaloch priedušiek. Čaj zo skorocelu uvoľňuje hlieny, chráni sliznice, účinkuje proti kašľu a zachrípnutiu. Okrem toho sa skorocel používa pri poruchách trávenia a zápaloch močových ciest. Obklady sú vhodné na popáleniny, rany a ekzémy.
- Jahoda lesná
Na čaj sa zbierajú mladé listy. Používajú sa na kloktanie pri zápaloch ústnej dutiny, ale aj proti hnačke. Veľký význam majú plody s vysokým obsahom vitamínu C, ktoré sú vhodné aj na prečistenie krvi, pri obličkových a močových kameňoch. Plody sa konzervujú zaváraním na kompóty a džemy.
- Repík lekársky
Zbiera sa celá vňať. Pomáha zvonku (obklad) aj zvnútra (čaj). Má priaznivé účinky pri zápaloch hrdla, úst, ďasien, či hrtana, účinkuje pri angíne, zápaloch dýchacích ciest a zápaloch ústnej dutiny. Je účinný pri infekčných ochoreniach tráviaceho traktu a močových ciest. Zvonka slúži na ťažko sa
hojace rany, akné, ekzémy, kŕčové žily, či hemoroidy.
- Dúška materina
Zbiera sa kvitnúca vňať. Čaj je výborný pri nachladnutí, zápale priedušiek, zápale mandlí, kloktanie pomáha pri zápaloch ústnej dutiny a hrdla. Okrem toho blahodarne pôsobí na tráviacu a nervovú sústavu, pri nespavosti, kŕčoch, odstraňuje nadúvanie, katary a hnačky.
- Pamajorán obyčajný
Zbiera sa kvitnúca vňať. Čaj sa používa ako podporné liečivo pri chorobách dýchacích ciest, najmä na odkašliavanie a zmierňovanie kašľa pri zápale priedušiek. Okrem toho osoží pri zmierňovaní bolestí žalúdka, pri poruchách nervovej sústavy a vo forme kúpeľov pri liečbe vyrážok a ekzémov.
A čo naše dreviny? V lete si treba nazbierať kvet lipy a bazy čiernej. Čaje z nich oceníme pri chrípke a prechladnutí. Podporujú potenie a znižujú teplotu. V zimnom období sú neoceniteľnými zdrojmi vitamínov a minerálnych látok aj plody ruže šípovej (šípky), slivky trnkovej (trnky), ostružiny černicovej (černice), ostružiny malinovej (maliny), brusnice čučoriedkovej (čučoriedky) a brusnice obyčajnej (brusnice). Všetky plody zvykneme konzervovať v podobe kompótov, džemov, sirupov, alebo ich zamrazujeme. Šípky môžeme zbierať ešte do prvých mrazov a trnky sú najlepšie aj po prvých mrazoch.
Vždy však majme na pamäti, že liečivými rastlinami sa treba zásobiť už na jar a v lete, aby sme boli na zimné obdobie pripravení. Zima sa nás často opýta, čo sme robili v lete. Aj toto je ten prípad. Sušené liečivé rastliny majú však aj v lekárňach, takže nič nie je stratené.
Autor článku: RNDr. Oľga Removčíková
botanička Oravského múzea